12 handige tips om bleek te gebruiken in het huishouden

Je hoeft gloor niet alleen te gebruiken om te bleken. Het kan in en om het huis voor veel meer handige dingen gebruikt worden.

1. Desinfecteer je handdoeken.
Als je witte katoenen handdoeken hebt die nodig toe zijn aan desinfectie: dompel ze in water met een beetje bleek en stop ze daarna in de wasmachine. Zo voorkom je de verspreiding van griepbacillen van een ander gezinslid.

witte handdoeken

2. Snijbloemen blijven langer leven
Heb je een mooi boeket staan en wil je dat het wat langer blijft staan? Stop dan 1/4 theelepel met bleek op een kwart bloemenwater. Gloor zorgt ervoor dat alle bacteriën dood gaan en dat het boeket langer blijft staan.

boeket met vaas en bleek

3. Plastic meubilair schoonmaken
Mix een half glas bleek op twee liter water en gebruik een borstel of schoonmaakdoek om je plastic meubilair schoon te maken.

4. Desinfecteer je tegelvoegen
De voegen tussen je tegels kunnen vies worden. Door je voegen met gloor schoon te maken zorg je dat de voegen donkerder worden waardoor je tegels lichter lijken. Daarnaast dood je alle bacteriën en bacillen die achter zijn gebleven na het dweilen.

voegen schoonmaken verschil

5. Vuilnisbak
De prullenbak wordt pas echt schoon als je een mix gebruikt van bleek en heet water. Schrob het goedje aan de binnenkant van de prullenbak en spoel de bak uit. Hierdoor heb je geen last van vieze luchtjes en andere narigheden.

vuilnisbak schoonmaken

6. Laat de glazen weer glanzen
Zijn je glazen en borden een beetje flets geworden? Voeg een theelepel gloor toe aan je afwaswater et voilà. Zorg wel dat je de glazen en borden goed afspoelt en afdroogt met aan zachte theedoek.

afwassen bord

7. Desinfecteer je tuingereedschap
Niemand wil ziektes verspreiden tussen planten. Door tuingereedschap te desinfecteren dood je ziektekiemen en andere bacteriën van planten. Mix een half glas bleek op ongeveer twee liter water, week je tuingereedschap hierin en laat het daarna opdrogen in de zon. Een andere handige bijkomstigheid is dat je verroesting van gereedschap voorkomt.

tuingereedschap schoonmaken

8. Laat je witte porselein weer glanzen
Ook je witte porselein laat je weer glanzen door iets simpels als gloor. Hoe? Plaats je porselein in de gootsteen en leg er een keukenpapier overheen. Maak het papier nat met water en een beetje bleek. Laat het 15 tot 30 minuten intrekken. Spoel het porselein af en veeg het schoon.

gootsteen verschil schoonmaken

9. Voetschimmel en stinkvoeten
Last van stinkvoeten of een jeukende voetschimmel? Stop je voeten een liter warm water en voeg daar 1/4 glas bleek aan toe. Blijf ongeveer 5 minuten met je voeten in het water zitten, spoel je voeten daarna af en scrub ze schoon. Doe dit niet als je open wonden hebt op je voet(en).

voeten in kom met water

10. Onkruid verwijderen
Gebruik bleek bij het onkruid verwijderen en na een paar dagen kun je zonder enige moeite al het onkruid uit je tuin trekken en zou het onkruid niet meer terug moeten komen.

onkruid verwijderen bleek

11. Kom af van schimmel, meeldauw en mos.
Schimmel, mos en meeldauw zijn slecht voor je gezondheid. Om hiervan af te komen: mix ongeveer 2 liter water en aan half glas bleek en schrob, met dit goedje, de schimmelplek goed schoon.

zwarte schimmel tandenborstel

12. Desinfecteer je snijplank
Het is ontzettend belangrijk om je snijplank(en) goed schoon is! Desinfecteer de snijplank zodat je zeker weet dat alle bacteriën verwijdert zijn. Hoe? Mix een theelepel bleek met twee liter water en doop een afwasborstel in het goedje. Schrob met de afwasborstel cirkelgewijs je snijplank schoon, spoel de plank goed af en droog de plank af met een zachte droge doek.

schoonmaken snijplank bleekVond je dit handig? Vergeet het dan niet te delen met je vrienden op Facebook.