Altijd al glas-in-loodramen willen hebben? Zo maak je ze zelf!

Glas-in-loodramen zijn tegenwoordig niet alleen nog voor grote kerken, ouderwetse cafés of kerken die omgetoverd zijn tot huizen. Je kunt het anno 2017 ook gewoon in jouw eigen huis hangen of plaatsen. Ik vind deze ramen fantastisch en wil ze zelf ook graag hebben, helaas is het ontwerpen en maken vrij prijzig. Gelukkig, kan je nu zelf een glas-in-loodraam maken.

zelf glas-in-lood maken

Wat heb je nodig?

zelf glas-in-lood maken

  • Glasplaat
  • Zelfklevend loodband.
  • Glasverf.
  • Dunne kwast speciaal voor glasverf.
  • Groot vel papier.
  • Potlood.
  • Markeerstift.
  • Schaar.
  • Geodriehoek of liniaal.

Wat moet je doen?

zelf glas-in-lood maken

Stap 1: Leg een groot vel papier op de glasplaat, trek de zijkanten van het glas over op het papier en maak nu een design op het papier met de markeerstift. Je kunt het natuurlijk doen zoals het voorbeeld, maar als je een ander design wilt kan dat ook. Let wel, rechte lijnen zijn een stuk eenvoudiger om met loodband over te trekken.

zelf glas-in-lood maken

Stap 2: Leg het glas op het papier met het ontwerp en trek nu, op het glas, de lijnen van het ontwerp over met het zelfklevend loodband. Voor kleine lijnen kun je de loodband met een schaar afknippen. Zorg dat je de band goed aandrukt met een potlood. Je wilt natuurlijk niet dat de band na een tijdje loslaat.

Stap 3: Pak nu de verf en knijp langs de randen van de loodband een beetje verf. Zorg dat je de lijn recht houdt en dat je in hele lijnen van boven naar beneden werkt.

zelf glas-in-lood maken

Stap 4: Vul nu het met verf omlijnde vak met een dikke laag verf en gebruik de bovenkant van de verf spuitfles of een dun kwastje om de rest van het vak in de kleuren. Voorkom bubbels door een speciale kwast voor glasverf te gebruiken. Krijg je toch bubbels? Prik ze door met een tandenstoker of satéprikker.

Tip! Wees niet zuinig met de verf, want een dikke laag verf zorgt voor een mooi verschil in het vak. Als je het glas dan ophangt of plaatst, dan valt het licht hier mooi doorheen.

zelf glas-in-lood maken

Stap 5: Vul nu de rest van het ontwerp en zorg dat je niet per ongeluk met je hand de verf van andere vakken beschadigd. Je kunt natuurlijk ook gewoon bepaalde delen per keer doen, dat deel laten drogen en daarna met een ander deel verder gaan.

zelf glas-in-lood maken

Ik vind het een ontzettend leuk project, wat ook nog eens een mooie en romantische sfeer geeft. Wat vind jij van het eindresultaat? Laat het weten via Facebook en vergeet niet om het artikel te delen.