Duikers vinden mysterieus object op de bodem van een meer

Zelfs na jaren op de bodem van het meer te hebben gelegen, lijkt de gezonken schat nog steeds duidelijk op de Avro Arrow. Maar het had behoorlijk wat schade opgelopen, vermoedelijk veroorzaakt door de crash. Desondanks hebben experts uiteindelijk het prototype bepaald als een Avro Arrow-prototype dat in de jaren vijftig werd gelanceerd! Hoewel de bemanning enthousiast was om te bevestigen dat het object inderdaad een Arrow Aircraft was, waren ze nog blijer om te zien hoe intact het vliegtuig was. Zonder de testtechnologie van de 21ste eeuw moesten piloten het vliegtuig in 1950 fysiek testen om de bouw en vliegbaarheid te garanderen. Gelukkig is dat niet langer nodig! Nu maken simulaties en virtuele vliegmachines het mogelijk om vliegtuigen eerst in veiligere omstandigheden te testen.

De man met het blauwe shirt op de foto hierboven, Jim Johson, was een van de ingenieurs die deze modellen de lucht in stuurde in 1950. Het is dus geen verrassing dat het team hem uitnodigde om de straaljager te verifiëren. Kort na de eerste lanceringstests besloten ingenieurs het prototype te blijven verbeteren. Daarna voegden ze een staartkegel toe en veranderden ze de vleugels en neus. Ze testten het model vervolgens opnieuw en dit keer vloog het perfect! Toen de tests voorbij waren, begon het bedrijf in 1955 met de daadwerkelijke afmetingen van het vliegtuig.

De reden waarom de overheid nooit iets heeft vrijgegeven over het project was omdat de Canadese regering het Arrow-project uiteindelijk stopte. Naar schatting verloren toen 30.000 mensen hun baan. Bovendien wilden ze niet dat iemand deze plannen zou gebruiken om een soortgelijke Arrow te ontwerpen. Dus moesten ze elk spoor van het Avro Arrow-project laten verdwijnen …