Zoek uit wie er in dit eenzame huis op dit afgelegen eiland woont!

Vestmannaeyjar is een gebied van prachtige eilanden gelegen ten zuiden van IJsland. Tussen deze stukken land ligt een ongelooflijk mooi en klein eiland dat bekend staat als Elliðaey. In eerste instantie lijkt het eiland niet zo bijzonder, totdat je ziet dat er een klein wit huisje op het midden van het eiland is gebouwd.

Een mysterieus huisje geïsoleerd van de rest van de wereld, waardoor mensen natuurlijk nieuwsgierig worden naar het verhaal erachter. Wie zou er wonen? Waarom juist daar? Hoe krijgen ze hun boodschappen of medicijnen? Nadat op het internet foto’s van het eiland viraal waren gegaan, ontstonden er nog meer vragen. Benieuwd naar het verhaal? Ongeveer 300 jaar geleden waren er 5 verschillende families die op het eiland leefden. Hier overleefden ze door te vissen, hun eigen vee groot te brengen en op papegaaiduikers (een soort pinguïn) in het gebied te jagen.

Dankzij het vele gras op het eiland deden de runderen het hier heel goed, net als de families. Hoewel ze niet in het huis woonden dat momenteel op het eiland ligt, woonden ze in plaats daarvan in hutten. Ergens rond de jaren dertig van de vorige eeuw waren alle voormalige bewoners vertrokken, zich realiserend dat hun geïsoleerde gemeenschap de leefbaarheid moeilijk maakte. Ze vertrokken naar het vaste land van IJsland. Na veel onbewoonde jaren werd er in 1953 een nieuw huis gebouwd, waarom? Kom erachter op de volgende bladzijde.