Zoek uit wie er in dit eenzame huis op dit afgelegen eiland woont!

Vestmannaeyjar is een gebied van prachtige eilanden gelegen ten zuiden van IJsland. Tussen deze stukken land ligt een ongelooflijk mooi en klein eiland dat bekend staat als Elliðaey. In eerste instantie lijkt het eiland niet zo bijzonder, totdat je ziet dat er een klein wit huisje op het midden van het eiland is gebouwd.

Een mysterieus huisje geïsoleerd van de rest van de wereld, waardoor mensen natuurlijk nieuwsgierig worden naar het verhaal erachter. Wie zou er wonen? Waarom juist daar? Hoe krijgen ze hun boodschappen of medicijnen? Nadat op het internet foto’s van het eiland viraal waren gegaan, ontstonden er nog meer vragen. Benieuwd naar het verhaal? Ongeveer 300 jaar geleden waren er 5 verschillende families die op het eiland leefden. Hier overleefden ze door te vissen, hun eigen vee groot te brengen en op papegaaiduikers (een soort pinguïn) in het gebied te jagen.

Dankzij het vele gras op het eiland deden de runderen het hier heel goed, net als de families. Hoewel ze niet in het huis woonden dat momenteel op het eiland ligt, woonden ze in plaats daarvan in hutten. Ergens rond de jaren dertig van de vorige eeuw waren alle voormalige bewoners vertrokken, zich realiserend dat hun geïsoleerde gemeenschap de leefbaarheid moeilijk maakte. Ze vertrokken naar het vaste land van IJsland. Het eiland is prachtig, maar er is verder helemaal niks behalve het mysterieuze witte huisje. De lodge werd in 1953 gebouwd door de Ellidaey Hunting Association en werd ‘the hunting lodge’ genoemd. Het gebouw heeft geen elektriciteit of sanitair en sorry, ook geen internet! Ondanks dat er bijna niks is, heeft het toevluchtsoord op het eiland wel een sauna.

Zonder water of elektriciteit vraag je je misschien af hoe een sauna hier werkt, maar er is water beschikbaar. Het water dat wordt gebruikt voor de sauna komt uit een opvangsysteem voor regenwater dat zich in de lodge bevindt. Geruchten over het huis zijn dat daar een verlegen miljardair woont of dat het is geschonken aan Bjork, de beroemde zanger uit IJsland. Geen van deze geruchten is waar, maar het Bjork-verhaal heeft tenminste een vleugje waarheid. Het klopt dat de zanger een huis op een eiland heeft, alleen is dit op een ander eiland aan de westkant van IJSland.

Het echte verhaal is dat het huis dient als een toevluchtsoord voor een plaatselijke jachtvereniging. In sommige gevallen komen de leden naar de hut om te schuilen en gebruik te maken van de sauna. Tenzij je lid bent van de Ellidaey-jachtvereniging, of goede vrienden bent met een lid, is het onmogelijk om in het huis te komen.