11 briljante redenen om kapotte eierschalen in de tuin te gebruiken.

- Advertentie -

De meeste mensen gooien eierschalen gelijk weg, maar als je graag tuiniert zijn kapotte eierschalen echt een uitkomst voor je tuin. Deze 11 redenen geven nadere uitleg.

1. Afschrikken van (naakt)slakken.
Koud en vochtig weer zorgt voor slakken in de tuin. Eén is niet zo erg, maar tientallen tegelijk is moordend. Trek ten strijde tegen deze beestjes door scherpe, grof gehakte eierschalen in je tuin te leggen. Naaktslakken gaan hier niet over of langs, omdat de randen te scherp zijn voor hun lichaam. Gooi de schalen rond (jonge) planten en herhaal dit na dat het geregend heeft.

2. Afschrikken van herten.
Woon jij in of dichtbij het bos en wordt jouw tuin regelmatig geteisterd door herten? Gooi dan eierschalen in je tuin! Eieren hebben een overheersende lucht, dat weten we allemaal. Ook herten vinden dit een vieze lucht, dus zullen ze met een grote boog om je tuin heen gaan.

3. Bevordert de groei van tomaten, paprika’s en aubergines.
Neusrot komt regelmatig voor bij tomaten-, paprika- en aubergineplanten, dit komt door calcium disbalans in de grond. Eieren bevatten veel calcium, wat betekent dat ze perfect werken als kunstmest voor planten die gevoelig zijn voor neusrot. Hak 4 gedroogde eierschalen in kleine stukjes en voeg dit aan de grond toe als je de plant gaat planten.

neusrot

- Advertentie -

4. Voegt (extra) mineralen toe aan de grond.
Eierschalen zijn niet alleen goede kunstmest voor de bovengenoemde planten. De schalen bevatten namelijk nog veel mineralen, zoals magnesium, die je tuin nodig heeft. Let wel op dat je een goede balans bewaart, want te veel van deze mineralen is ook niet goed!

5. Perfecte compost.
Wil je de eierschalen niet bewaren, maar wel iets nuttigs mee doen? Vermeng het dan in je compost. Zorg wel dat de schalen droog, schoon en tot korrels gemaakt zijn. Zo zijn ze eenvoudiger om af te breken. Ik moet toegeven dat het even duurt voordat de eierschalen verteerd zijn in de compostbak. Een andere optie is om vloeibare compost te maken. Kook ongeveer 4 liter water, voeg hier 10 tot 20 schone en droge eierschalen aan toe en laat dit een nacht staan. Haal de volgende dag de schalen uit het water et voilà!

eierschalen in compost

6. Helpt bij het ontkiemen van zaadjes.
Bewaar naast de schalen ook eierdozen, zodat je eenvoudig en op een ‘beschermde’ manier zaadjes tot zaailingen kunt kweken. Zorg dat je de eierschalen eerst schoon kookt en een klein gaatje aan de onderkant van het ei prikt. Dat gaatje zorgt ervoor dat er voldoende drainage is voor de zaailingen. Vullen de schalen met vochtige grond, zet de eierschaal terug in de eierdoos en plant het zaadje in de grond. Herhaal dit tot al je zaadjes zijn geplant of de eierdoos gevuld is.

7. Zorgt dat de pH-waarde in de grond daalt.
Eierschalen zijn ook handig als je last hebt van zure grond. Door de schalen aan de grond toe te voegen zal de pH-waarde dalen tot een gezonde grond. Eieren werken overigens minder goed dan citroenen!

8. Helpt bij betere drainage in bloempotten.
Daarnaast zijn eierschalen ontzettend handig bij de drainage van bloempotten. Leg in plaats van stenen, kapotte eierschalen onderin de pot zodat het overtollige water snel weg kan. Naast het feit dat de bloempot nu veel lichter is, is er ook een betere zuurstofcirculatie. Als dat nog niet genoeg is, zorgt het ook nog voor extra mineralen. Wat wil je nog meer?

9. Houd katten weg.
Katten in de buurt die jouw tuin zien als de een ideale kattenbak? Leg gebroken eierschalen neer en weg is het kattenprobleem. Katten vinden het namelijk niet fijn om op iets scherps te stappen.

eierschalen verspreidt in tuin

10. Helpt bij het verminderen van de splinters.
Deze tip is voor jou als tuinman of –vrouw. Kleine ongelukjes kunnen gebeuren tijdens het tuinieren. Een voorbeeld hiervan is een splinter of een snee. Niet heel bijzonder, maar wel extreem irritant. Het membraan van een ei, dit vind je aan de binnenkant van de schaal, versneld het geneesproces, dus smeer een beetje membraan op de splinter!

11. Voedt vogels.
Vogels zijn ongelofelijk nuttig voor jouw tuin. Ze voorkomen bijvoorbeeld insectenplagen. door de insecten in de tuin op te eten. Wil jij wat voor doen? Gooi dan kleine, schone en gedroogde eierschalen door de tuin! Vooral vrouwtjes zullen hierop af komen, omdat zij calcium nodig hebben voor hun eieren. Wil je de vogels een feestmaal geven? Mix het de eierschalen met vogelvoer.

Goed om te weten toch? Vergeet niet om het te delen via Facebook en Pinterest.

- Advertentie -
- Advertentie -