Heb je kokosolie in de kast staan? Dit kan je er allemaal mee!

Kokosolie kun je o.a. kopen in supermarkten en natuurwinkels. De olie wordt onttrokken uit de kokospalm en kan gebruikt worden voor verschillende huishoudelijke doeleinden. Zo kun je kokosolie gebruiken om schoon te maken of om mee te koken. Ook kun je kokosolie gebruiken in plaats van verschillende huishoudproducten.

Je hebt verschillende soorten kokosolie, zo kan je bij Bol.com een variant kopen van Dr. Mercola voor €26,90 maar ik heb zelf een goedkopere versie gebruikt. Deze is ook te koop bij Bol.com voor slechts €6,20, deze vind je hier!

Methode 1 – Schoonmaken en polijsten met kokosolie

1. Maak een natuurlijke vlekkenverwijderaar. Kokosolie kan gebruikt worden om hardnekkige vlekken te verwijderen uit tapijten, muren en andere oppervlakken. Om kokosolie tot vlekkenverwijderaar om te toveren, meng je één deel kokosolie met één deel zuiveringszout. Breng de verwijderaar aan op de aangetaste oppervlakken en laat enkele minuten inwerken. Neem tot slot af.

 • Test de vlekkenverwijderaar altijd eerst op een klein gedeelte van het oppervlak voordat je het aanbrengt over het gehele oppervlak. Zo kun je er zeker van zijn dat het geen schade veroorzaakt. 
 1. Polijst je meubels met kokosolie.Meng een kwart beker gesmolten kokosolie met 4 eetlepels azijn en twee theelepels citroensap en doe het mengsel in een spuitfles. Schud de fles en spuit het mengsel op je meubels. Veeg het mengsel weg met een doek voor een glanzend resultaat.
 • Test het mengsel altijd eerst uit op een klein en onopvallend gedeelte van het meubelstuk, om er zeker van te zijn dat het geen slechte reactie veroorzaakt.
 1. Maak leer schoon met kokosolie.Dep wat kokosolie op een stukje stof. Breng aan op leren kleding, tassen, schoenen of andere leren voorwerpen. Kokosolie maakt leer schoon en soepel.4. Verwijder plakkerige resten met kokosolie.

  Plakkerige resten op vloerkleden of lijmresten door stickers, kunnen verwijderd worden met kokosolie. Wrijf wat olie op het kleed of het object, en de resten zullen loskomen.

 • Besprenkel hardnekkige vlekken eerst met wat zuiveringszout, voordat je de kokosolie aanbrengt.

Methode 2 – Kokosolie gebruiken in de keuken

1. Maak een gietijzeren pan gebruiksklaar met kokosolie.

Gebruik een velletje keukenrol en breng een flinke laag kokosolie aan op een gietijzeren pan. Plaats de pan in een onverwarmde oven en zet de temperatuur op 150 graden Celsius. Laat de pan 30 minuten in de oven staan nadat deze de juiste temperatuur heeft bereikt. Zet de oven uit en laat de pan in de oven staan totdat de oven afgekoeld is. De gietijzeren pan zou hierna een glad oppervlak moeten hebben.

 • Als er olie overblijft na het gebruiksklaar maken van de pan, kun je dit afvegen met een stuk keukenrol.
 1. Smeer kokosolie op een snijplank.

  Kokosolie kan houten oppervlakken schoonmaken, ontsmetten en egaliseren.
  Het enige wat je hoeft te doen is een kleine hoeveelheid kokosolie op de snijplank aanbrengen nadat je deze hebt gebruikt en schoongemaakt. Dit zal de bacteriën verwijderen en zorgt ervoor dat de plank glad aanvoelt.3. Gebruik kokosolie om te koken.Als je wilt genieten van de gezondheidsvoordelen van kokosolie, kun je kokosolie gebruiken in plaats van boter of andere oliën, om mee te koken. Breng wat kokosolie aan in een pan om een anti-aanbaklaag te creëren. Je kunt voedingsmiddelen zoals eieren, groenten en vlees in kokosolie bereiden.

  4. Gebruik kokosolie in je koffie.

  Sommige mensen krijgen meer energie door de consumptie van kokosolie. Voeg ’s ochtends een lepel kokosolie toe aan je koffie in plaats van room of suiker. Dit kan je energieniveau verhogen. Door de smaak helpt kokosolie je ook om minder suiker toe te voegen.

 • Kokosolie kan een unieke smaak aan je koffie geven.
 1. Vervang plantaardige olie door kokosolie bij het bakken.Kokosolie kan een zoete smaak geven aan bakwaren. Gebruik eens kokosolie in een recept, in plaats van plantaardige olie. Dit kan goed uitpakken bij kant-en-klare recepten waarbij plantaardige olie nodig is.Methode 3 – Gebruik kokosolie in plaats van huishoudproducten

 

 1. Maak tandpasta met kokosolie.
  Kokosolie kan je tanden witter maken. Meng zes eetlepels kokosolie, zes eetlepels bakpoeder en een theelepel stevia in een glazen pot. Breng dit elke ochtend en avond aan op je tandenborstel en poets hiermee de tanden.
 • Raadpleeg je tandarts voordat je een nieuwe tandpasta uitprobeert. Het is mogelijk dat je bepaalde ingrediënten van commerciële tandpasta’s nodig hebt voor de hygiëne van je tanden. Kokosolie kun je het best gebruiken naast je reguliere tandpasta.
 1. Meng kokosolie met honing voor je haar.Meng twee eetlepels gesmolten kokosolie, twee eetlepels rauwe honing en één eidooier. Laat dit ongeveer een uur of twee in je haar zitten en spoel vervolgens uit met warm water. Je haar zal sterker en zachter aanvoelen.
 • Probeer dit mengsel eerst uit op een kleine pluk haar om er zeker van te zijn dat het je haar niet beschadigd.
 1. Hydrateer je huid met kokosolie.

  Heb je last van een droge huid? Dan kun je kokosolie op de droge plekken aanbrengen. Kokosolie kan de huid rondom je handen, ellebogen, lippen en andere gebieden die gevoelig zijn voor uitdroging, hydrateren.
 • Kokosolie kan in eerste instantie vettig aanvoelen. Geef het een paar minuten de tijd zodat het door de huid kan worden opgenomen.
 1. Was je gezicht met kokosolie.Wrijf wat kokosolie in je handen. Breng aan op je gezicht voordat je s’ avonds naar bed gaat. Spoel de olie af met warm water.
 • Deze methode kan ook gebruikt worden om make-up te verwijderen aan het einde van de dag.