Kalkaanslag in je waterkoker? Deze tip werkt echt!

Vraag jij je wel eens af wat die witte drijvende stukjes in je thee zijn? Waarschijnlijk heb je kalk in je waterkoker zitten. Het ontkalken van je waterkoker is erg gemakkelijk. En, het zou niet lang moeten duren – met slechts een paar huishoudelijke artikelen zal jouw waterkoker snel weer aan het borrelen zijn.

Er zijn verschillende mogelijkheden om je waterkoker schoon te maken. Hoewel het mogelijk is om kalkaanslag weg te schrobben, kan te veel kracht de waterkoker beschadigen. Kalkaanslag valt echter gemakkelijk uiteen bij gebruik van milde zuren, zoals huishoudelijke azijn en citroen!

1. Meng azijn en water in gelijke delen. Je zult genoeg van het mengsel nodig hebben om je waterkoker tussen de helft en driekwart vol te vullen.

2. Kook deze oplossing in de waterkoker – Door het water en de azijnmix te koken, heeft het apparaat een grondige reiniging en helpt het om eventuele kalkaanslag te verwijderen. Als de schilfers bijzonder ernstig zijn, kan je een beetje extra azijn toevoegen en opnieuw laten koken.

3. Nadat de waterkoker is gekookt, laat je de waterkoker staan. Laat de azijnoplossing ongeveer 20 minuten in het apparaat zitten en leeg vervolgens de waterkoker.

4. Als het apparaat veel kalkaanslag heeft, neemt u een zachte doek of niet-metalen spons en veegt u de binnenkant af. Zorg ervoor dat u het verwarmingselement niet schoonmaakt.

5. Spoel de waterkoker grondig uit – Na het schoonmaken moet u de waterkoker mogelijk enkele keren spoelen om de geur van azijn te verwijderen. Veeg de binnenkant van de waterkoker af met een doek en laat deze drogen. Geen azijn in huis, maar wel veel citroenen?

Als je geen azijn in huis hebt, kan je een soortgelijke methode met citroen proberen. Dit heeft zelfs het bijkomende voordeel dat het uw apparaat ook nog eens lekker laat ruiken. Volg de stappen hieronder.

1. Meng een citroen en wateroplossing – Pers het sap van de citroen in water. Snijd de rest van de citroen in stukken en voeg dit toe aan het water.

2. Kook dit mengsel in je waterkoker – Laat het citroenmengsel ongeveer een uur in het apparaat zitten.

Maak het apparaat leeg – Giet het water eruit en spoel de waterkoker tot de smaak van citroen verdwenen is. Als je deze stappen volgt, zou je waterkoker weer op zijn best moeten zijn – en fris moeten ruiken!