Gek op mango’s? Met deze geheime tip kweek jij makkelijk je eigen boom!

Mango’s zijn vaak vrij duur (ongeveer 1 tot 2 euro per stuk). Vandaar dit artikel met de geheime tip om jouw eigen mangoboom te kweken! Want naast dat ik het kweken van (tropische) planten een leuke uitdaging vindt, is het ook gewoon tof om je eigen mango boom te hebben! Weten hoe je dat doet? Lees dan vooral verder!

Wat heb je nodig?

– Een mango
– Een scherp mes
– Handschoenen (voor veiligheid)
– Bakje met water
– Watten

Je weet vast wel hoe de pit van een mango eruit ziet, inderdaad, zoals op de foto hierboven. Maar dit is NIET de pit die je in de grond gaat zetten, want dan zal er helemaal niks uitkomen. Ben je benieuwd wat je dan wel met de pit moet doen? Hoewel het slagingspercentage van het kweken van een mangoboom maar 20% is, is het toch best makkelijk (als je er goed voor zorgt). Zo heb ik al twee plantjes in mijn vensterbank staan!

Stap 1. Pit opensnijden.
Nu komt het grote geheim van de mango pit, er zit namelijk nog een pit in! Het harde omhulsel is enkel ter bescherming van de pit. Pak dus een scherp mes en probeer de pit voorzichtig open te breken/snijden. Dit is een lastig klusje dus kijk uit voor je vingers! Ik heb het gedaan terwijl ik ovenhandschoenen droeg, heel charmant!

Stap 2. Pit ontkiemen
Zodra je de pit open hebt gekregen zal je een kleinere pit vinden. Doe hier voorzichtig mee, want als je hier per ongeluk in snijdt is de kans groot dat hij niet meer zal groeien! Pak vervolgens een bakje en vul deze met watjes. Leg de pit in het midden en leg hier vervolgens weer wat watjes overheen. Giet er nu een beetje water overheen, zodat de watjes goed vochtig zijn.

Stap 3. Wachten!
En nu is het een kwestie van wachten! Bij mij kwam er binnen drie dagen al een wortel uit de pit, dus het kan vrij snel gaan! Zorg ervoor dat de watjes wel vochtig blijven. Dus vul het bakje steeds aan met water. Op een gegeven moment zullen de wortels zo lang zijn, dat er ook een plantje tevoorschijn komt.

Stap 4. Planten
Nu het plantje groot genoeg is (circa 10 cm) kan je het overpotten naar een potje met grond. Zorg dat de plant in het licht staat, altijd op kamertemperatuur is en genoeg water krijgt. Dan zal je van zelf een mooie grote boom krijgen! (je moet wel wat geduld hebben).Vond je dit een leuk artikel? Deel het dan op Facebook met al je vrienden en familie!