Het is bewezen: Mannen zorgen voor 7 uur extra werk in het huishouden!

Voor vrouwen die niet weten waarom ze altijd zoveel huishoudelijk werk hebben, hebben onderzoekers misschien het antwoord: MANNEN! Een nieuwe studie van de University of Michigan laat zien dat het hebben van een echtgenoot zeven uur extra huishoudelijk werk per week creƫert voor vrouwen. Gemiddeld neemt een vrouw elke week wel een huishoudelijk klusje van haar man over, zonder dat ze dit door heeft.

“Het is een bekend patroon. Er heerst (jammer genoeg) nog steeds een standaard beeld als we het hebben over het huwelijk. Mannen werken vaker buiten het huis, terwijl vrouwen meer huishoudelijke arbeid op zich nemen, “zei Frank Stafford van het Instituut voor Sociaal Onderzoek (ISR) van de universiteit, die de leiding had over het onderzoek.

“En de situatie wordt erger voor vrouwen als ze kinderen krijgen,” voegde hij er in een verklaring aan toe. De onderzoekers bestudeerden dagboeken om te beoordelen hoe mensen hun tijd doorbrachten en vroegen mannen en vrouwen hoeveel tijd ze besteden aan koken, schoonmaken en basishulp rond het huis.

Ze ontdekten dat jonge alleenstaande vrouwen de minste hoeveelheid huishoudelijk werk deden, ongeveer 12 uur per week. Getrouwde vrouwen in de 60 en 70 deden bijna het dubbele aantal, terwijl vrouwen met meer dan drie kinderen 28 uur per week doorbrachten aan schoonmaken, koken en wassen.

Maar het is niet zo erg als vroeger. In 1976 deden vrouwen gemiddeld 26 uur huishoudelijk werk per week, terwijl mannen er ongeveer zes deden. Hoe zit het bij jullie in het huishouden? Zijn de taken daar goed verdeeld? Laat het ons weten in een reactie op Facebook!