De meest eenvoudige manier om een vaatwasser te reinigen.

Het schoonmaken van je vaatwasser is één van die klusjes die op je to-do lijstje staat, maar waar je nooit echt aan toe komt. Maar vandaag hebben we een handige tip voor je, waarmee je dit klusje in een handomdraai hebt geklaard! Sterker zelfs, het neemt slechts 15 seconden in beslag, en daarmee is de vaatwasser plotseling het meest eenvoudige apparaat in de keuken om te reinigen. Volg deze handige tip, waar je slechts 1 veelvoorkomend huishoudelijk product voor nodig hebt: witte azijn.

Het lijkt vreemd om tijd te besteden aan het schoonmaken van de binnenkant van je vaatwasser, een apparaat dat ontworpen is om te reinigen en dat van binnen dagelijks bedekt is met zeep, heet water en bovendien een desinfecterende werking heeft.

Wij vergelijken dit klusje met het schoonmaken van een wasmachine, omdat zich bij beide apparaten zeepresten en aanslag aan de binnenkant en op alle componenten opbouwen, waardoor ze na verloop van tijd vies en minder effectief kunnen worden. Anders dan bij een wasmachine, krijg je in een vaatwasser ook te maken met de ophoping van vet en voedselresten. Toch blijven we hoge verwachtingen  houden van dit apparaat. We moeten inderdaad toegeven dat vaatwassers een hoop kunnen hebben, maar dat betekent niet dat ze onderhoudsvrij zijn.

Doe deze twee dingen elke keer wanneer je de vaatwasser gebruikt:

  • De afvoer is gekoppeld aan de vaatwasser. Zorg er dus voor dat de afvoer niet geblokkeerd raakt zodat de vaatwasser schoon blijft.
  • Het is van cruciaal belang om de afvoer onder het onderste rek vrij van blokkades te houden. Controleer bij het uitruimen van de vaatwasser altijd of er grote voedselresten in de afvoer vastzitten, en verwijder ze direct zodat ze daar niet kunnen rotten en vieze luchtjes of een verstopte afvoer kunnen veroorzaken. Besprenkel de afvoer tijdens wasbeurten met witte azijn om de afvoer schoon te houden.

Het grote geheim: Een kopje witte azijn.

Neem om de paar weken een mok en vul deze voor 2/3 met witte azijn. Plaats de mok op het bovenste rek van de vaatwasser en zet de vaatwasser op de gebruikelijke stand aan. Gebruik heet water voor extra reinigingskracht. De azijn lost zeepresten, voedselresten en vet van de wanden en rekken van de vaatwasser op en spoelt tevens de afvoer door. Dat is alles wat je hoeft te doen.

Een kind kan de was doen!