7 handige tips om thuis minder water te gebruiken.

- Advertentie -

Het is een feit dat veel mensen water zien als een element waar we min of meer ongelimiteerd van kunnen genieten, wanneer we maar willen. Je hoeft immers simpelweg de kraan open te draaien, toch? Niet dus! Water wordt namelijk steeds schaarser, en het feit dat miljoenen mensen wereldwijd dit probleem negeren en water verspillen, draagt helaas ​​alleen maar bij aan het probleem.

- Advertentie -

  1. Hou in de gaten hoe lang je onder de douche staat.

Het is zo eenvoudig om je ogen te sluiten en de wereldproblemen te vergeten, terwijl je jezelf onder je prachtige douchekop aan het wassen bent. Maar geef vooral niet toe aan die verleiding. Beperk je douchetijd tot 5 minuten en sluit de kranen telkens wanneer je shampoo of zeep gebruikt. Gebruik het water alleen om jezelf nat te maken voordat je zeep of shampoo aanbrengt en om alle producten er weer af te spoelen.

  1.  Draai de kraan dicht.

Wat is het doel van een kraan die openstaat terwijl je je tanden poetst of je handen inzeept? Helemaal niets! En nu we het er toch over hebben, waarom vul je voortaan niet een glas water om je tandenborstel te bevochtigen en om te spoelen na het poetsen? Dit zal niet alleen een voordelig effect op je waterrekening hebben, maar ook op het verbruik van water in het algemeen.

  1.  Tips om water te besparen tijdens het douchen.

Plaats een emmer onder je douchekop en laat het water erin stromen. Dit water kun je later gebruiken om het toilet door te spoelen of je tuin te besproeien.

Je kunt ook kiezen voor een douchekop met een laag debiet. Dit kost in eerste instantie wel wat, maar is absoluut kostenbesparend. Terwijl conventionele douchekoppen met ongeveer 18 liter per minuut stromen (soms meer), stroomt een model met een laag debiet doorgaans met 9 liter per minuut (soms minder).

  1.  Vind de lekken.

Het repareren van een lekkende kraan kan een flinke waterbesparing opleveren. Of je nu een professional (zoals een loodgieter) aanneemt of het toch liever zelf repareert, is geheel aan jou, maar zorg er wel voor dat de persoon die dit klusje aanpakt, verstand van zaken heeft!

  1.  Gun je vaatwasser een pauze.

Zet je vaatwasser en wasmachine niet aan voor een kleine lading – wacht tot deze apparaten gevuld zijn. Halve ladingen zorgen voor meer verbruik van kostbaar water!

  1.  Zorg voor een goed tuinschema.

Bewater buitenplanten vroeg in de ochtend – je hebt in dat geval minder water nodig, omdat een koele ochtendtemperatuur betekent dat er minder water verdampt. Bovendien kun je te maken krijgen met schimmelgroei als je je tuin s’ avonds  bewatert.

  1.  Gebruik minder elektriciteit.

Ja, je leest het goed! Aangezien energiecentrales duizenden liters water gebruiken om af te koelen, betekent het gebruik van minder elektriciteit in huis dat je indirect ook op water bespaart.

Heb je zelf nog andere tips om minder water te gebruiken? Laat het ons weten!

- Advertentie -
- Advertentie -

Leave a Reply