Keuken

Heb jij dit onkruid in de tuin? Haal het niet weg, eet het op!

Niets is vervelender dan onkruid in je tuin hebben. Ben je hard aan het werk om je tuin netjes en opgeruid te krijgen, komen die ondingen weer uit de grond schieten. Daar ga je weer: azijn erover, kokendheet water erover of gewoon ouderwets met de hand plukken. Toch is er een soort onkruid je moet laten staan en dat is de postelein.

Groentes vs. Postelein.
Postelein kan je namelijk eten! Dus in plaats van bestrijden, kan je dit onkruid beter oogsten en gebruiken in je voeding. Bonus: het plantje bevat heel veel voedingstoffen, waardoor dit nou net jouw nieuwe superfood kan worden en je een extra ritje naar de huisarts bespaart. Het blijkt zelf dat er meer voedingstoffen in zetten dan de groente die we eten.

Het plantje bevat 7x meer provitamine A dan wortels, 6x meer vitamine E dan spinazie en 14x meer Omega 3 vetzuren.

Postelein op grond

Waar is het dan goed voor?
Dit plantje is zowel een onkruid als een vetplantje waar ontzettend veel vitamine en mineralen in zitten die goed zijn voor je algemene gezondheid. Daarnaast bevat Postelein veel calcium en ijzer en dit is goed voor je botten. De extra vitamine en mineralen zijn goed voor het voorkomen van kanker, beroertes en andere hartziekten. Postelein werkt zelfs tegen slapeloosheid en zou ook voorkomen dat kinderen afwijkingen als ADHD of autisme ontwikkelen.

Het zaadje van de Postelein is heel sterk. De plant die uit het zaadje wordt gekweekt kan ongeveer 25 leven. Geen wonder dat het zorgt voor een gezond immuunsysteem.

Postelein ingezoomd

Hoe kan ik het eten?
Postelein heeft een citroenachtige smaak en een crunchy textuur. Je kunt het gebruiken als vervanging van groentes, zoals wortels en spinazie, of verwerk het in salades. In Mexico en Mediterrane landen wordt het plantje al langere tijd gebruikt in gerechten.

postelein eten

Vind jij dit ook zo’n interessant artikel? Vergeet het dan niet te delen via Facebook en Pinterest.