Heb jij een pergola in de tuin? Deze planten zijn het meest geschikt!

Een pergola is een prachtig pronkstuk in je tuin, tenminste, als die begroeid is. Niet elke plant is namelijk geschikt voor een pergola. Daarom heb ik de tien beste planten uitgekozen die kunnen groeien op een pergola! Heb je zelf thuis nou ook een pergola staan met een mooie plant die ik vergeten ben te noemen, laat het ons dan weten in de reacties op Facebook!

1. Rozen
Een echte klassieker, de roos! Rozen zijn vaak favoriet bij tuineigenaren omdat ze een gevoel van romantiek en geluk creëren. De klim variant van deze plant is daarom zeer geschikt om op een pergola te groeien.

2. Clematis
een van de beste planten voor een pergola is de Clematis. Deze plant is prachtig door de vele bloemen in het bloeiseizoen. Het bloeiseizoen begint voor de Clematis al in de lente. je kan deze plant prima combineren met bijvoorbeeld de roos, voor een nog mooier effect.

3. Kamperfoelie
De geur van een kamperfoelie is nostalgisch en verdubbelt zich wanneer de schemering toeslaat. Er bestaan 180 soorten kamperfoelies en ze zijn bijna allemaal geschikt voor een pergola. De kamperfoelie groeit erg snel en is daarom geschikt om een grote (brede) pergola te bedekken.

4. Passievrucht
De passievrucht staat bekend om zijn bijzondere bloemen en lekkere fruit. In Nederland zal deze plant niet snel vruchten geven maar in een tropisch klimaat zal dit heel snel gaan. De passievrucht kan je gemakkelijk in een pot houden en is daarom ook geschikt om op een balkon te staan. Het is een goede klimmer en daarom geschikt voor de pergola!

5. Jasmijn
Wanneer je een bloemenlucht in je tuin wilt dan moet je de jasmijn nemen! De jasmijn kan bij een warme temperatuur goed groeien op een pergola, in Nederland zal dit iets langzamer gaan.

6. Druivenstruik
Een van de meest voorkomende struiken op een pergola is de druivenstruik! Niet alleen is het een mooi gezicht en zorgt het voor schaduw, ook krijg je er lekkere druiven van waar je vervolgens weer druivensap van kan maken!

7. Blauwe regen
De blauwe regen is een prachtige opvallende grote plant met veel paarse bloemen. Wanneer je een grote pergola hebt die bedekt moet worden dan is de blauwe regen geschikt! Let er wel op dat je de blauwe regen vaak moet snoeien om hem in model te houden. De plant kan namelijk snel uitgroeien tot een roekeloze struik.


8. Bougainvillea

De Bougainvillea, een plant die je vooral tegenkomt aan de mediterraanse kust, valt op door zijn mooie roze bloemen. De plant is zeer geschikt voor een pergola! de Bougainvillea staat graag vol in de zon en houdt niet van een natte grond.

9. Kiwi
Een kiwi plant staat ook erg leuk op een pergola! Je ziet ze niet vaak in Nederland maar ze kunnen hier prima groeien. Zorg er wel voor dat je zowel een mannelijk als een vrouwelijke plant hebt als je wilt dat de plant vruchten gaat geven. De kiwi struik kan snel groeien zodra de zon schijnt, hij heeft daarom veel ruimte nodig.

10. Bignonia
De bignonia is ook een erg mooie plant met veel bloemen. De plant kan winters met strenge vorst overleven en dat maakt hem geschikt voor ons kikkerlandje.