Staat er een boom in de weg? Zo zaag je hem op de juiste manier om!

- Advertentie -

Het hebben van bomen in de tuin kan erg mooi zijn, maar soms belemmeren ze juist het zicht, laten ze geen zonlicht meer door of zijn ze helaas al dood door een blikseminslag of iets dergelijks. In dat geval is het verstandig om de boom om te zagen zodat je ruimte maakt voor nieuwe jonge bomen. Het omzagen van bomen kan nog wel eens voor gevaarlijke situaties zorgen. Je wilt natuurlijk niet dat de betreffende boom op je huis valt. Lees daarom hieronder hoe je een boom op de juiste manier kan omzagen!

1. Draag veilige kleding
Veiligheid is erg belangrijk wanneer je bomen gaat omzagen met een kettingzaag, denk hier vooral niet te makkelijk over. Het kan namelijk in een paar seconden fout gaan. Koop daarom voordat je begint de volgende voorwerpen:
– Een veiligheidshelm
– Oorbescherming
– Veiligheidsbril
– Mondkapje
– Been beschermers

- Advertentie -

2. Schat de val in
Bomen zijn langer dan je denkt. Schat daarom van te voren in hoe lang de boom is en tot waar die op de grond neer zal komen. Je kan een boom meten met een simpel trucje. Pak een houtbijl (of een andere langwerpig voorwerp) en bekijk de boom langs de hakbijl. Loop net zolang naar achteren totdat de hakbijl even lang is als de boom. Tot dit punt zal de boom dus neer komen te vallen.

3. Maak een alternatieve vluchtroute
Zelfs als je zeker denkt te weten welke kant de boom op valt kan dit toch anders lopen dan je denkt. Maak daarom drie paden vrij waar je heen zou kunnen rennen als de boom toch anders valt. Haal struiken weg en maak het pad vrij, je wilt immers niet struikelen als de boom omvalt.

4. De juiste inkeping
De regel voor het maken van de juiste inkeping is dat deze 1/5e deel van de diameter van de boom moet zijn. Het beste is om de hoeken van 60% en 30% te zagen. Begin met de bovenste hoek en eindig met het zagen van de onderste hoek, hierna zal het stuk hout uit de boom moeten vallen.

5. Plaats een wig
Maak de val snee met de kettingzaag en sla hier vervolgens een wig in. Dit voorkomt dat je kettingzaag niet klem komt te zitten tussen de boomstam terwijl je aan het zagen bent. Wanneer de wig in de val snee zit kan je rondom verder zagen totdat de boom uit zichzelf omvalt.

6. Werk samen met een assistent
Wanneer je een boom om gaat zagen is het altijd verstandig om dit samen met iemand te doen! Je assistent moet in de gaten houden wanneer de boom in beweging begint te komen. Zodra dit zo is moet hij je waarschuwen door met een stok op je schouders te tikken (je hoort immers niks door de kettingzaag). Vervolgens lopen jullie samen weg via de vluchtroute om de boom te zien vallen.7. Zaag de boom in kleine stukken

Zodra de boom is omgevallen is het tijd om de takken van de boom af te zagen zodat je één dikke stam overhoudt. De overige takken kan je in kleine stukken zagen zodat je deze kan gebruiken om eventueel op te branden bij een kampvuur of in de openhaard!

- Advertentie -
- Advertentie -