Maak een bijzettafel met ingebouwde koelbox of plantenbak!

Nadat Tarah, die gek is op doe-het-zelf projecten, haar eigen ligstoelen gebouwd had, wilde ze natuurlijk ook een tafel  die ze tussen haar nieuwe ligstoelen kon plaatsen. Want laten we eerlijk zijn, van zonnebaden krijg je dorst!

 “Ik was van plan een zeer eenvoudige tafel te bouwen, waarbij het voornamelijk ging om het creëren van een stabiel oppervlak voor mijn flesjes bier,” vertelde Tarah.

Maar niet lang daarna zag Tarah een prachtige tafel met ingebouwde koelbox op Pinterest…. Tarah wist meteen dat ze dat ook wilde. Ze ging dan ook vrijwel direct aan de slag!

Met behulp van dezelfde planken waarmee ze voorheen haar ligstoelen en een bankje gebouwd had, bouwde Tarah een kleine basis voor de tafel. Ze paste hiervoor hetzelfde principe toe waarmee ze eerder een andere tafel gebouwd had. Tarah zag zichzelf al zitten met een heerlijk koud biertje en wilde de tafel dan ook extra stevig maken.

“Ik kocht een plastic plantenbak en koos voor de kleur groen, omdat er simpelweg geen andere kleuren waren om uit te kiezen,” vertelt Tarah.  “Ik wilde het gewicht van de plantenbak op alle vier zijden laten rusten, maar ik was ook van plan om een plank toe te voegen voor extra ondersteuning,” vervolgde  Tarah. (Op de volgende afbeeldingen zul je zien dat Tarah uiteindelijk niet 1, maar 3 tafels heeft gebouwd)

Ze begon met het bouwen van een rechthoek. De lange planken waren 61cm lang en de korte planken 33cm. Hierdoor konden de planken die Tarah erop wilde plaatsen bij elke rand ongeveer 5 cm uitsteken.

Nu de rechthoek klaar was, maakte Tarah twee planken van 71 cm. Daarna plaatste ze de plantenbak tussen de twee planken en voegde aan beide zijden een korte plank van 13.5 cm toe.

“Ik weet dat deze kleine planken weinig ondersteuning bieden, maar dat hoeft ook niet. Ik voegde namelijk een plank toe aan de onderkant van de tafel, in de breedte, om het gewicht te ondersteunen.” vertelt Tarah.

Nadat de poten bevestigd waren en de tafels rechtop stonden, testte Tarah de tafels uit. Ze was echter nog niet tevreden met het resultaat.

“Zouden ze rechtop blijven staan. Dat zeker, maar wat als iemand er tegenaan zou lopen?” vroeg Tarah zich af. “Dan zouden ze waarschijnlijk omvallen.  Ik zag mijn bier al op de grond liggen.”

Tarah besloot tafelpoten te maken van planken van 33cm, maar in eerste instantie zagen ze er vreemd en groot uit. Het zorgde weliswaar voor de stevigheid waar Tarah naar op zoek was, maar het zag er nog niet uit hoe ze wilde. Daarom gebruikte Tarah haar verstekzaag om  beide hoeken af te zagen. Het resultaat zag er goed uit!

Tarah boorde later nog twee gaten in de onderkant van de plantenbak voor de afvoer van water voor planten of voor smeltend ijs. De tafel is fantastisch voor zowel het neerzetten van een glas, je favoriete bloemen of voor ijs! “Ik kijk uit naar de lente voor het beplanten van de bak met bloemen!” zei Tarah tot slot.

Gebruikte materialen:

  • Terrasplanken (Bouwmarkt)
  • Plastic plantenbak (Tuincentrum)