Gooi jij je theezakjes ook altijd weg? Niet doen! Plant ze in de grond.

Je dag beginnen met een kop hete thee is voor veel mensen een routine. Even rustig wakker worden terwijl je de krant leest of aan de keukentafel zit. Maar daarna gooien de meeste mensen de theezakjes gewoon in de afvalbak, want wat zou je er anders mee moeten doen? Verassend genoeg blijken er heel veel dingen te zijn wat je met deze gebruikte theezakjes kan doen, met name in de tuin!

Blijf dus vooral lezen om erachter te komen wat je met deze theezakjes kan doen in plaats van ze steeds weg te gooien in de prullenbak! Want reken maar eens uit, als je elke dag een kop thee drinkt zijn dat al snel 365 theezakjes. Dus hoe handig zal het zijn als we dit met z’n allen op een nuttige manier gingen recyclen? Dat is ook nog eens goed voor het milieu.

Handig om te weten.
Theezakjes zijn biologisch afbreekbaar. Wist je dat theezakjes meestal natuurlijk zijn en daarom biologisch afbreken en oplossen in de natuur? Dit komt doordat theezakjes vaak gemaakt zijn van het blad van een Abaca plant. De Abaca plant is familie van de bananenplant en heeft hele grote bladeren. Doordat het theezakje gemaakt is van een plant, wordt deze gewoon opgenomen door de natuur en zal het zakje uiteindelijk vanzelf oplossen en veranderen in compost. Maar waarom is dit handig? Je zal het waarschijnlijk al wel doorhebben, maar je kan de theezakjes in de grond stoppen! Want dit heeft ook nog eens veel voordelen voor de tuin. Thee zorgt namelijk voor voedingsstoffen in de bodem. Theeblaadjes bevatten tanninezuur en voedingsstoffen die werken als natuurlijk meststoffen voor een tuin. naarmate de theeblaadjes afbreken, laten ze deze voedingstoffen vrij in de bodem, waardoor de grond gezonder en vruchtbaarder wordt. Door je theezakjes in de tuin te graven of door ze op een compost hoop te leggen verlaag je de hoeveelheid onnodig afval.

Gebruikte theezakjes houden sommigen insecten weg bij je planten. De geur van de theezakjes voorkomt dat het ongedierte op de planten gaat knagen. Niet alleen houdt het insecten weg, het helpt ook tegen katten. Katten houden niet van de geur van theezakjes en zullen daarom minder snel in de tuin plassen/poepen.

teabags

En volgens The Kiwi Conservation Club kan je met gebruikte theezakjes je eigen plantje kweken. In het zakje kunnen namelijk nog zaadjes zitten van een theeplant. Wanneer je de theezakjes laat drogen en vervolgens in een potje met vochtig keukenpapier legt, kunnen deze zaadjes ontkiemen. Ik lees alleen maar voordelen. Zullen we dan voortaan afspreken dat we de theezakjes niet meer weggooien, maar gaan recyclen? Wie weet groeit er dan wel een thee-plant in de tuin en kunnen we op een dag onze eigen thee drinken!