Verboden voor mensen: dit eiland heeft een duister verleden!

Slachtoffers van pokken zouden alleen op het eiland blijven terwijl ze in hun besmettelijke periode zaten, indien ze niet zouden herstellen zouden ze op het eiland begraven worden. De regels waren streng; zeelieden mochten alleen het eiland verlaten indien ze volledig hersteld waren. Echter kwam er in die tijd al snel een vaccinatie tegen deze vreselijke ziekte, uitgevonden door Edward Jenner. Hierdoor kon het medisch personeel de patiënten verzorgen zonder bang te zijn dat ze zelf de ziekte zouden oplopen. Hierdoor werd de pokken wereldwijd geëlimineerd. Maar dit was helaas niet de enige ziekte.. In tegenstelling tot pokken was tyfus een eigenaardige ziekte die een veel kleiner aantal slachtoffers veroorzaakte onder de zeelieden. 10% van de slachtoffers overleed aan de ziekte indien deze onbehandeld bleef. Het wordt veroorzaakt door een bepaalde stam van de salmonella-bacterie genaamd Salmonella typhi.

De meeste mensen die besmet zijn met Salmonella Typhi worden kort daarna ziek. Ze ontwikkelen eerst koorts met daarna een uitslag gevolgd door een breed scala aan tamelijk onplezierige complicaties. Ervan uitgaande dat de persoon drie weken van infectie heeft doorgemaakt, is de kans groot dat de ziekte wordt afgezwakt door het immuunsysteem van het lichaam en het slachtoffer weer gezond zal worden. Maar dit was niet altijd het geval, één van de slachtoffers was Mary Mallon, die in totaal 30 jaar heeft vastgezeten op het eiland. Weten waarom? Mary Mallon werd zelf niet ziek van Salmonella typhi. In plaats daarvan merkte ze dat ze een asymptomatische drager van de ziekte was. Wat betekent dat Mary nooit ziek zou kunnen worden van tyfus, maar wel in staat was om andere mensen te infecteren doordat ze een drager was van de ziekte.

Ze werd bekend als “Typhoid Mary” voor de grote aantallen mensen die zij besmet heeft in New York tijdens haar werk als kok. Uiteindelijk zijn er zelfs drie mensen gestorven door haar. Ze weigerde te geloven dat ze verantwoordelijk was voor de uitbraken en werd uiteindelijk meer dan 20 jaar lang in quarantaine geplaatst op North Brother Island nadat ze weigerde te stoppen met werken. Niet alleen zijn er veel doden op het eiland gevallen door ziekten, ook gebeurde er op 1904 een groot ongeluk waardoor meer dan 1000 mensen kwamen te overlijden. Lees het op de volgende bladzijde!