Last van (te veel) vocht in huis? Zo kom je ervan af!

Of je nu in een oude woonboerderij of een nieuwbouwwoning woont: iedereen kan last hebben van vocht in huis. Dit is niet goed voor het huis, het interieur en jouw gezondheid. Het is dus tijd om er iets aan te doen!

Vocht.
Als je jezelf afvraagt: “waarom is mijn huis zo vochtig”, heeft dat meestal twee redenen. Het vocht in huis kan niet weg of er komt op de een of andere manier water jouw huis is. Er zijn 3 soorten vocht waar je het meest last van hebt in huis:

Optrekkend vocht: vochtplekken ter hoogte van de grond worden optrekkend (grond)vocht genoemd. Dit komt door grondwater onder het huis en de fundering die het water absorbeert.

Doorslaand vocht: duidelijke vochtplekken op je binnen- of buitenmuren wordt doorslaand vocht genoemd. Meestal komt dit omdat de gevelbekleding, zoals bepleistering) verouderd en slecht is.

condensatievocht, vocht in huis

Condensatievocht: vochtplekken in de badkamer, keuken of slaapkamer zijn vaak condensatie vochtplekken. Dit komt door te weinig of slechte ventilatie en schade.

Ventilatie.

ventilatie

Een vochtig huis kan dus komen, omdat het huis verouderd is of slecht gebouwd is. Maar de kans is groter dat het door jouw eigen levensstijl komt. Dit moet dus veranderen, omdat (te veel) vocht zorgt voor schimmels en dat is weer een gevaarlijke situatie voor de gezondheid. Zorg dus dat je regelmatig, ramen en deuren openzet, zodat het even door kan luchten. Vocht kan nu een weg naar buiten vinden en er wordt plaats gemaakt voor zuurstof. Daarnaast is het belangrijk om tijdens het koken de afzuigkap aan te zetten en tijdens het douchen of badderen een raam open te zetten, vocht kan zo een weg naar buiten vinden.

Luchtontvochtiger.

dehumifider

Werkt het ventileren niet (genoeg)? Of is je huis gewoon te vochtig? Overweeg dan om een luchtontvochtiger aan te schaffen. Het apparaat werkt vrij simpel: de ontvochtiger neemt het zuurstof op en haalt het vocht uit de lucht, waardoor de vochtigheid in huis verdwijnt.

Meer oplossingen? Bekijk dan snel het filmpje:

Schimmel op de muur.
Heb je al last van schimmel op de muur, dan kun het volgende proberen:
Bij een beetje schimmel, kun je het verwijderen met een warme vochtige vaatdoek. Grote en donkere vlekken kun je schoonmaken door speciale schimmelspray te kopen, maar een mix van gloor en water werkt ook heel goed!

Vergeet niet om het artikel te delen via Facebook en Pinterest.