Op deze manier brandt jouw kampvuur oneindig lang!

Mogelijk heb je al foto’s op sociale media of video’s op Facebook gezien van de verschillende manieren om een zelfvoedend kampvuur te bouwen. Sommige mensen zeggen dat ze een “omgekeerd vuur” willen bouwen (met hout dat van groot tot klein wordt opgestapeld), anderen zweren bij een horizontale houtvuurhaard (waar je een lange boomstam in tweeën splitst en dan je tondelvuur tussen de halve boomstammen bouwt). Van alle ideeën die ik heb gezien, lijkt dit, beschreven door voormalig biologieleraar, buitenliefhebber en YouTuber Bob Hansler, het efficiëntste.

Er is natuurlijk veel voorbereiding mee gemoeid. In de video benadrukt Bob dat de hoek van de toevoerrails precies juist moet zijn, de houtblokken moeten zeer recht en goed verdeeld zijn en het is ook belangrijk hoe je het tondelvuur aansteekt. Hij creëerde de ideale omstandigheden, en op deze manier brandde zijn vuur wel 14 uur, inclusief een hevige regenbui na zes uur.

Het lijkt misschien veel werk (en veel hout), maar iedereen die ooit heeft gekampeerd in koud weer en ’s nachts een vuur brandend moet houden, weet dat je niet veel slaap krijgt en de hele nacht door hard moet werken. Bij een zelfvoedend vuur doe je het werk gewoon vooraf.

Eén van de commentatoren op YouTube bood een goeie suggestie voor verbetering:

Haal één kant weg. Op de plaats hiervan zet je grote zware stenen die ervoor zorgen dat de boomstammen niet naar jou toe rollen. Zorg ervoor dat deze rotsen niet in de buurt van water liggen, omdat ze kunnen exploderen wanneer de warmte hun vocht doet uitzetten. De kant die u hebt weggenomen maakt plaats voor je lichaam, in een rechte hoek op het vuur. De kant met de houtblokken fungeert ook als windbeschermer en reflector.

Ik weet niet hoeveel mensen dit soort kampvuur daadwerkelijk gaan bouwen in een normale situatie, maar de demonstratie is interessant en het is leuk om te weten dat je zo’n vuur kan maken, als dat nodig zou zijn.